středa 31. července 2013

Šlehačkové cukroví

Tohle cukroví je rozhodně jedno z mých nejoblíbenějších. Dá se upéct jako vánoční cukroví, pro návštěvu nebo jen tak na chuť (což já osobně dělám nejčastěji :) ). A navíc ta jednoduchost!!
V tomto receptu obecně platí: kolik šlehačky, tolik tuku a dvakrát tolik mouky, takže si každý může množství udělat podle chuti nebo svých možností.
Podle originálního rozpisu budeme potřebovat:
  • 100 ml šlehačky
  • 100 g tuku (nejlepší je Hera)
  • 200 g hladké mouky
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení (ne do těsta!)
  • vykrajovátko








Všechno jednoduše smícháme dohromady a necháme chvilku vychladnout v lednici. Ze zkušenosti můžu říct, že je nejlepší si z lednice vždycky kousek odkrojit, pracovat s ním a pak odkrojit další, aby se těsto zbytečně nezahřívalo.
Takže kousek si vytáhneme, vyválíme na placku zhruba půl milimetru silnou a vykrajujeme tvary, které pokládáme na pečícím papírem vyložený plech.
Pečeme na 200°C nějakých 8-10 minut, zkrátka dokud nejsou tvary opečené a nafouklé. Ještě teplé je vyválíme v cukru (smíchaný vanilkový a moučkový, žádný poměr nemám, prostě je nasypu do misky, ono to vždycky nějak dopadne :) ). Z tohoto rozpisu dělávám 4 nebo 5 plechů, záleží na velikosti tvarů.

Nejlíp chutnají rozhodně ještě teplé, to bych se po nich mohla utlouct! :)
Doufám, že budou chutnat i vám!

1 komentář:

  1. Fantastické!!! Doma všem chutnalo a jako chtějí zase :D

    OdpovědětVymazat