Dnes si dáme pro změnu něco slaného, bez cukru, ale i tak výborného :) Tyhle "pies" jsou hodně tradiční v Anglii a dělají se na mnoho způsobů (např s rybím masem, který je taky výborný, a to hlavně díky úžasně čerstvým rybám, které v Anglii roznáší příjemní chlapíci dům od domu podobně jako se rozváží mléko až ke dveřím :) tohle mi v Česku fakt chybí!!!). Existují ještě také jiné "pies" jako masová směs zapečená v těstě, jeden takový výborný receptík si představíme časem :)
Základem tohoto receptu je směs a hromada bramborové kaše. Cottage pie (nebo také Shepherd´s pie) je z mletého vepřového masa a dal by se přirovnat tak trochu k lasagním. A dost řečí, pojďme vařit :)
Masová směs:
- 500g mletého masa
- 1 cibule
- 3 střední mrkve
- 2 stroužky česneku
- 1 rajský protlak doplněný kečupem (je možné přidat i konzervu sterilovaných rajčat)
- kmín, pepř
- oregano, bazalka
- do směsi můžeme přidat např. i: hříbky, hrášek, kukuřici nebo cokoliv jiného :)
Bramborová kaše:
- 1 kg brambor
- mléko, máslo, sůl a pepř podle chuti a potřeby
- tvrdý sýr na posypání
- Ve větší pánvi zpěníme na větší kousky nakrájenou cibulku, přidáme mleté maso a česnek. Po opečení přidáme mrkev nakrájenou na půlkolečka (případně ostatní zeleninu), trochu podlijeme a necháme dusit, dokud zelenina nezměkne.
- Mezitím si uvaříme brambory a našleháme bramborovou kaši.
- Do masové směsi přidáme rajský protlak, kečup, případně rajčata, omáčku dochutíme kořením. Omáčka by neměla být moc řídká a neměla by vystupovat nad maso.
- Do pekáčku nalijeme masovou směs, nahoru navršíme bramborovou kaši (měla by zcela pokrývat spodní vrstvu), zasypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby na 220° dokud sýr a kaše nezezlátnou.
Doufám, že si tenhle recept užijete jako něco nového, neznámého a trošku neobvyklého, změna je přece život ;)
Žádné komentáře:
Okomentovat