středa 17. července 2013

Cottage pie

Dnes si dáme pro změnu něco slaného, bez cukru, ale i tak výborného :) Tyhle "pies" jsou hodně tradiční v Anglii a dělají se na mnoho způsobů (např s rybím masem, který je taky výborný, a to hlavně díky úžasně čerstvým rybám, které v Anglii roznáší příjemní chlapíci dům od domu podobně jako se rozváží mléko až ke dveřím :) tohle mi v Česku fakt chybí!!!). Existují ještě také jiné "pies" jako masová směs zapečená v těstě, jeden takový výborný receptík si představíme časem :)

Základem tohoto receptu je směs a hromada bramborové kaše. Cottage pie (nebo také Shepherd´s pie) je z mletého vepřového masa a dal by se přirovnat tak trochu k lasagním. A dost řečí, pojďme vařit :)



Masová směs:
  • 500g mletého masa
  • 1 cibule
  • 3 střední mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rajský protlak doplněný kečupem (je možné přidat i konzervu sterilovaných rajčat)
  • kmín, pepř
  • oregano, bazalka
  • do směsi můžeme přidat např. i: hříbky, hrášek, kukuřici nebo cokoliv jiného :)


Bramborová kaše:
  • 1 kg brambor
  • mléko, máslo, sůl a pepř podle chuti a potřeby
  • tvrdý sýr na posypání
  1. Ve větší pánvi zpěníme na větší kousky nakrájenou cibulku, přidáme mleté maso a česnek. Po opečení přidáme mrkev nakrájenou na půlkolečka (případně ostatní zeleninu), trochu podlijeme a necháme dusit, dokud zelenina nezměkne.
  2. Mezitím si uvaříme brambory a našleháme bramborovou kaši.
  3. Do masové směsi přidáme rajský protlak, kečup, případně rajčata, omáčku dochutíme kořením. Omáčka by neměla být moc řídká a neměla by vystupovat nad maso.
  4. Do pekáčku nalijeme masovou směs, nahoru navršíme bramborovou kaši (měla by zcela pokrývat spodní vrstvu), zasypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby na 220° dokud sýr a kaše nezezlátnou.

Doufám, že si tenhle recept užijete jako něco nového, neznámého a trošku neobvyklého, změna je přece život ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat