Dnes přicházím s něčím strašně dobrým a TAK jednoduchým, že už se nikdo nemůže vymlouvat na to, že koupení chleba je jednodušší!
Tento recept objevila moje maminka (a já jí za to pěju chválu doteď) a od té doby ho pečeme pravidelně, někdy i dvakrát denně (protože prostě nevydrží, pořád ho někdo chodí ukrajovat!) a kupovaný jsme od té doby měli asi jen dvakrát. Tenhle domácí pečený je prostě daleko lepší, než kupovaný!! :)
Na velmi, převelmi jednoduché těsto budeme potřebovat jen 5 věcí:
- 3 hrnky hladké mouky (je možné ji kombinovat s jakoukoliv celorznnou, při kombinaci je nejlepší poměr 2 hrnky hladké mouky : 1 hrnek celozrnné, při větším množství celozrnné mouky už by byl chléb moc tuhý)
- 2 lžičky sušeného droždí
- 2 lžičky kmínu
- 1,5 lžičky soli (nebo 3 lžičky mořské soli)
- 1,5 hrnku vlažné vody
- semínka, opraženou cibulku nebo cokoliv jiného podle chuti (vůbec nemusí být)
Toť vše! Neuvěřitelné, že? Aspoň mě se to pořád zdá neuvěřitelné, že z takových pár věcí vznikne něco tak skvělého! :) A teď postup:
- Těsto zamícháme - nejdříve suché suroviny, potom jen přidáme vodu a mícháme jen tak dlouho, až se těsto spojí, lepší je, když je těsto spíš mokřejší, než aby z něj byla suchá koule. Necháme kynout alespoň 1,5 hodiny, nejlíp přes noc.
- Zapneme troubu na 230°C a zrovna do ní dáme nádobu, ve které budeme chleba péct - prázdnou, nic do ní nevkládáme, pouze položíme na mřížku v troubě (my používáme větší zapékací mísu, ale jde použít cokoliv, co dobře vede teplo a bude se dát přikrýt, případně nejlepší je nějaký pekáč, který má i pokličku). Necháme v troubě půl hodiny. A ničeho se nebojte, mísa nepraskne ani se s ní nic nestane, máme odzkoušeno :)
- Po půl hodině opatrně vytáhneme nádobu z trouby, položíme na prkénko pokryté utěrkou (utěrkou hlavně proto, aby se na prkénku nevypálila díra), okamžitě do ní vyklopíme chleba (když je z něj jen koule uprostřed mísy, roztáhneme těsto trochu do stran vidličkou), přiklopíme poličkou nebo alobalem - hlavně opatrně, protože mísa je vařící, nejlepší je použít při zakrývání utěrky, nebo rukavici na vytahování plechů z trouby. Vložíme zpátky do trouby a odměříme si přesně 30 minut.
- Po 30 minutách opatrně odstraníme alobal a chleba pečeme dalších 15 minut nezakrytý. 15 minut většinou bohatě stačí, ale pokud jej chcete opečenější, nechejte déle, je ovšem třeba stále kontrolovat, protože pak už stačí jen 2 minutky a chleba může být spálený.
- Vytáhneme z trouby, chleba vyndáme z mísy na mřížku a necháme vychladnout.
Pro větší přehlednost přikládám nafocený postup :)
Vyklopíme těsto do rozpálené mísy. |
Přikryjeme opatrně alobalem. |
Odstraníme alobal. |
Chleba položíme na mřížku, aby vychladl. |
Dobrou chuť ;) |
Domácí chleba je prostě nejlepší. Taky doma dělám už nějakou dobu a myslím si, že je chuťově mnohem lepší, než ten kupovaný. Jen teda jeho krájení mně a hlavně teda manželovi dělá trochu problémy. Právě z tohoto důvodu dost uvažujeme nad tím, že bychom si pořídili i takový ten kráječ na chleba Myslím si, že to je pomocník, který se u nás v kuchyni prostě neztratí.
OdpovědětVymazat