úterý 9. července 2013

Sladkoostrá semínka

Promoce. Ta velká sláva se udála včera, a tak dneska (stále ve slavnostní náladě) přidávám nový recept už jako oficiální a papírově potvrzená Bc. :) Je to chuťovka, která je jako dělaná na takové slavení, na jakoukoliv party nebo jednoduše jako zobání k filmu nebo ke čtení. Velkou výhodou je to, že recept je v podstatě zdravý (až na tu trochu cukru, ale kdo by tomu věnoval pozornost, no ne? :) ), nevýhodou naopak, že když se dobře udělá, je silně návykový :) :-D

Ideální doplněk k bezvadné knize :)



Recept je originálně psaný na dýňová semínka, ale já používám buď půl dýňová, půl slunečnicová nebo jen slunečnicová, záleží na náladě a zásobách :) každopádně myslím, že se koření dá použít na jakákoliv semínka nebo oříšky, jen je třeba troška kreativity ;)










Budeme potřebovat:
  • jakákoliv semínka (zhruba 150-170 g)
  • trošku oleje na opražení semínek
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • špetku chilli (nebo kayenského pepře)
  • 2 - 2,5 lžíce cukru krystal
Postup:
  1. Nejdříve je nejlepší si všechno nachystat, protože pak to jenom frčí. Takže si smícháme v misce všechno koření (kromě cukru).
  2. Na pánvi necháme trochu rozpálit olej, na který hodíme semínka a opražíme. Až jsou semínka nahnělá, přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat.
  3. Nakonec nasypeme koření a rychle zamícháme, aby se koření dostalo všude.
  4. Nasypeme do misky a necháme pořádně vychladnout, protože semínka jsou vařící.
  5. Sedneme si, zapneme film/vezmeme knížku/povídáme si s přáteli a uzobáváme a uzobáváme a uzobáváme, až to všechno sníme :)
S těmihle poměry koření mám zkušenosti, ale záleží na každém jaké má chutě, je možné přidat víc cukru, víc ostrého nebo naopak ubrat. Pokud se cukr nechá zkaramelizovat víc, je nutné počítat s tím, že se semínka slepí a bude potřeba je potom rozdrobit - ideální je nechat cukr zkaramelizovat jen tak napůl.

Doufám, že na případné oslavě budou mít semínka úspěch, dejte vědět :)



Žádné komentáře:

Okomentovat