Co se mír týká, v mnoha receptech jsou uvedeny v hrnečcích a lžičkách,
hrnečkem je míněn normální čtvrtlitrový, ale uvádím přesné míry :)
- lžíce = 15 ml
- lžička = 5 ml
- 1/2 lžičky = 2,5 ml
- 1/4 lžičky = 1,25 ml
V mnoha receptech se taky objevuje vanilka nebo vanilkový extrakt,
ten používám jen výjimečně, protože mi v těstě nechutná, zvlášť ne ve
vanilkovém, do čokoladového tolik nevadí. V receptech ho píšu a ať si
každý zvolí podle chuti :)
CUKRU dávám vždycky míň, zhruba polovinu uvedené dávky,
ale záleží na chuti každého, jestli má radši sladší nebo nepotřebuje,
mě (i celé naší rodině) přijde, že i s tou půldávkou to bývá sladké až
moc :) Do těsta patří téměř bez výjimky cukr krupice, do krémů pak cukr moučka.
Pojem MÁSLO používám všude, ale je to stejně jako s cukrem - do těsta patří Hera (na pečení je samozřejmě lepší), do krému pak obyčejné máslo.
MOUKA se v zahraničí používá jiná, ale dá se lehce nahradit naší. Pokud bude uvedeno pouze "mouka", dá se použít jak hladká, tak polohrubá, já používám hladkou, ale obojí je možné.
Pokud není uvedeno jinak, platí všechny tyhle věci, výjimky se vždycky v receptu objeví :)
Pro zajímavost dva odkazy na převádění zahraničních mír na ty, na které jsme zvyklí tady u nás Česku:
http://www.convert-me.com/en/convert/cooking/ - převod mír ze zahraničních (pro nás záhadných) na naše české
http://www.wbuf.noaa.gov/tempfc.htm - převod °F na °C pro pečení
Žádné komentáře:
Okomentovat