pondělí 5. září 2016

Kokosovo-citronové sušenky

Taky vám to léto a prázdniny a volno a všechno taky tak strašně rychle uteklo? Já jsem ani nestačila mrknout a spadla jsem zase přímo do práce, ani jsem se rozkoukat nestačila. Dnes přináším nový recept, sice po strašně dlouhé době (to víte, ty prázdniny, nějak jsem měla ouplně jiné myšlenky!), ale zato údajně jedny z nejlepších sušenek co jsem kdy pekla (hodnoceno nezávislým ochutnavačem ;) ). A jelikož zase začal další školní rok, nebála bych se tyhle sušenky upéct dětem do školy na svačinku, zvlášť když si podle mého vzoru upravíte poměr cukru a složení mouky. Surovin je tentokrát trošku víc, ale zase se jedná o nenáročný recept, kdy vás na konci čeká kokosovo-citronová dobrota :)

Suroviny:
  • 2 ¾ hrnku hladké mouky (může být celozrnná nebo ideálně namíchaná)
  • 1 lžička sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 250 g změklého másla
  • ¾ hrnku hnědého cukru
  • 1 vejce
  • ½ lžičky vanilky
  • ½ lžičky kokosového extraktu (nemusí být)
  • kůra z 1 velké limetky/citronu
  • 3 lžíce limetkové/citronové šťávy
  • ½ hrnku opraženého kokosu

Nejprve si upražíme kokos, který jenom hodíme na pánev a nasucho pražíme. Musíme ale dávat pozor, aby se nespálil - nejprve se dlouho nic neděje a pak může být v minutce spálený, takže doporučuju neodcházet a pořád promíchávat. 
Dáme si šlehat máslo s cukrem a mezitím v druhé míse smícháme suché přísady. 
Po vyšlehání másla s cukrem postupně přidáme - vejce, extrakty, šťávu a kůru z citronu nebo limetky. Na závěr suché přísady a lehce vychladlý kokos.
Z těsta tvoříme kuličky, které klademe jednu vedle druhé na plech - to je jedna možnost. Druhou možností je obalit každou sušenku v moučkovém cukru a opět ji položit na plech. Obě verze jsou dobré, cukrová samozřejmě o mnoho sladší nicméně v troubě cukr zkaramelizuje, takže kdo má rád karamel, trochu cukru navíc jistě zvládne! Na plech pokládáme opravdu celé kuličky, v troubě se trochu roztečou do stran (pokud dáte pouze bílou mouku, tak se roztečou víc).
Pečeme na 180°C zhruba 11-12 minut do zezlátnutí.
Po upečení necháme chvilku zchladnout a poté sbíráme z plechu a baštíme!

Příjemné ještě pozdněletní dny!

2 komentáře:

  1. To rozhodně jsou! Jinak by se na tomhle blogu o nich nezveřejnil ani drobeček! :)

    OdpovědětVymazat