neděle 5. června 2016

Jednoduché sušenky

Přesedlávám na sušenky. Jsou rychlé, jednoduché, nemusí se krájet a vydrží o hodně dýl, než kdejaký koláč. Sušenky jsou prostě teď TOP!

Tyhle jsou (už podle názvu) strašně jednoduché a taky rychlé - není třeba nechávat těsto uležet v lednici. Ale když se vám chce, aby se vám s ním lépe pracovalo, tak to měkké máslo lednici určitě snese :)

Navykla jsem si v poslední době napéct hromadu sušenek, které si potom podle potřeby beru třeba do práce na svačinu, když mi dojde pečivo. K nim třeba bílý jogurt a hotovka rychlovka :) Nehledě na to, že sem tam udělám v práci se sušenkama docela radost :-D


  • 250 g tuku (já jsem dala půl máslo a půl Heru)
  • 350 g hladké mouky - nebo kombinace s celozrnnou/špaldovou/jakoukoliv jinou
  • 1 pudingový prášek dle vlastního výběru
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • případně vanilka
  • a ještě případněj čokoláda na kousky


Z přísad prostě a jednoduše vypracujeme těsto, ze kterého uděláme váleček a krájíme placky, které potom dotvarujeme na plechu. Nebo vykrojíme. Vykrajování je zbytečně pracné, ale pro výslednou estetiku se dá leccos snést, když čekáte třeba návštěvu :) Jinak prostě vezmu placku a buď ji trošku rozplácnu rukou, nebo vidličkou. Všechny varianty vidíte vlastně na obrázku. Ruka je samozřejmě nejméně pracná, ale těsto snese jakoukoliv úpravu, klidně buďte kreativní!
Pak už to jenom šupnem do trouby klasika na 180°C na nějakých 10-15 minut, ale samozřejmě hlídáme, protože každá trouba peče jinak, jak praví stará známá pravda.

Léto a teplo se nám už kvapem blíží a já se (jako pedagogický pracovník a se mnou všichni v práci!!) extrémně těším na konec školního roku a prázdniny, ač nemám ráda horka. Snad se na léto - ať už z jakýchkoliv důvodů - těšíte taky :) Krásné dny!!


Žádné komentáře:

Okomentovat