čtvrtek 10. července 2014

Medovník

KONEČNĚ začaly prázdniny! Tento rok pro mě vysvědčení znamenalo něco úplně jiného, než kdy jindy - poprvé jsem totiž nebyla ten, kdo vysvědčení dostal a byl to daleko příjemnější pocit, který provázelo i pár kytiček, čokoládek a dárečků. (Ať žijí hodné děti! :) )
Na oslavu této velké události si dneska dáme luxusní medovník, který (a to mi můžete opravdu věřit) chutná daleko líp, než ten kupovaný! Příprava je sice trochu pracná, ale chce to odvahu, která bude následně řádně odměněna ;) U nás se dělá hlavně na narozeniny, ale já osobně bych ho mohla jíst denně, takže se hodí na jakoukoliv oslavu, jako odměna nebo i jenom pro zpříjemnění dne :) Recept mám od své kamarádky a nedám na něho dopustit! 

Co budeme potřebovat:
TĚSTO:
  • 400 g hladké mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 4 lžíce medu
  • 3 vejce
  • 1 celá Hera
  • 1-2 lžičky jedlé sody
KRÉMY:
1)  asi 2/3 másla                                           2)  asi 2/3 másla
     1 vanilkový cukr                                           uvařené sladké kondenzované mléko na karamel
     moučkový cukr podle chuti
     nadrcené vlašské ořechy podle chuti


Postup:
  1. Začneme si připravovat těsto, které se dělá na páře. Takže do misky nad párou dáme celou Heru a mícháme do rozpuštění. Přidáme jednotlivě ostatní suroviny: rozkvedlaná vejce + med + cukr + mouku + sodu. Po přidání každé suroviny pořádně promícháme. Na páře vaříme, dokud nemáme krásné zlaté těsto (cca 5-10 minut), poté z páry odděláme.
  2. Připravíme si pečící papíry, na které následně budeme z těsta dělat placky. Těsto díky medu opravdu hodně lepí a je taky dost tekuté (takže se nedá válet) a na jeho roztírání je nejlepší nějaká pevná špachtle. Tvoříme kruhy nebo obdélníky. Čím jsou placky tenčí, tím lepší - nejlepší je opravdu tlačit tak, aby na pečícím papíře byla jen velice teňoučká vrstvička. Těsto se v troubě řádně nafoukne, žádný strach! Práce je to šílená a lehce nervující, ale je třeba zatnout a vydržet ;)
  3. Placky dáváme do trouby na 180°C a musíme opravdu pečlivě hlídat, protože jsou rychle hotové a snadno se taky najednou spálí. Je třeba pracovat rychle - než se upeče jedna, rychle připravit další, je to jako pásová výroba :)
  4. Placky necháme lehce vychladnout a pak z papíru sloupneme, aby se nepřilepily navždycky a okrájíme tak, aby měly všechny naprosto stejný tvar (já například dělám medovník ve tvaru obdélníku o velikost papíru A4, takže si vezmu papír A4 a podle něho všechny placky okrájím, na lepší způsob jsem zatím nepřišla).
  5. Připravíme si oba krémy, které pořádně vyšleháme, ať to stojí za to.
  6. A začínáme skládat:
                                    placka -- 1. krém -- placka -- 2. krém -- placka -- 1. krém, ...
    až nám dojdou suroviny. Je potřeba si množství krémů rozplánovat, ať vyjdou na celý medovník. Nahoru na poslední placku namažeme karamelový krém a přidáme posypku. Posypku dělám z odřezků těsta, které rozdrtím na prášek a přidám opět drcené vlašské ořechy. Směsí posypeme celý medovník, i po bocích.
  7. Necháme odležet (vydržte to!) :)

Poznámky:
  • Karamel z kondenzovaného mléka vytvoříme tak, že zavřenou plechovku vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme zhruba takové 2 hodiny. Je dobré si karamel udělat den dopředu, protože docela dlouho trvá, než vychládne.
  • Medovník je nejlepší nechat řádně odležet, stejné jako všechny podobné dortíky, aby se krémy krásně vsákly do těsta. Na tomto receptu je ale skvělé, že pláty těsta jsou hned měkké, takže se dá jíst zrovna, ale lepší je vážně vydržet!
  • Při krájení mám odzkoušený jeden výborný způsob - nůž namáčím do vařící vody, vždycky otřu papírovým ubrouskem a okamžitě zakrojím. Opět namočím a zakrojím, a tak dále a tak podobně. Tohle je nejčistší způsob, který netrhá těsto a krémy nejsou rozpatlané všude dookola :)

Krásné prosluněné, sladké a odpočinkové léto a hlavně pečte a mlsejte!! ;)
 

Žádné komentáře:

Okomentovat