Tak a dost bylo Vánoc!!! A oříšků ještě víc!! :-D Nešťastné dlouhé zkouškové mi nejdřív zabránilo v soustředění se na cokoliv jiného, než na učení a následná lenost po úspěšném dokončení všech zkoušek byla ještě horší, ale už jsem se nad sebou zamyslela a tímto hodlám odsunout oříšky i Vánoce na druhou kolej a přidávám další skvělý recept! :)
Dnes nás čeká Banánový chlebíček, při kterém spotřebujete už trošku unavené banány - tenhle recept doslova vyžaduje zčernalejší a hlavně změklé banány, ale i z čersvějších se dá :). Inspirací pro mě byla Dita P. a odkaz na originální recept i s videem najdete na konci článku.
Co budeme potřebovat:
- 125 g másla
- 175 g hnědého cukru (opět jsem ubrala, dala jsem tak hruba 100 g)
- 2 vejce
- 4 banány
- 1 lžičku vanilky (tedy vanilkové esence)
- 120 g medu
- 225 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička sody
- 1 lžička mleté skořice
- 100 g tmavé čokolády
- 70 g ořechů (v originále lískáčů, já jsem použila domácí vlašáky a byly perfektní!)
Postup:
- Nejdřív si vyšleháme máslo s cukrem (nej je samozřejmě robot).
- Přidáme jednotlivě obě vajíčka.
- Mezitím si oloupeme do misky banány, nakrájíme na kolečka a rozmačkáme vidličkou.
- Do těsta přidáme vanilku s medem a až se smíchají, přihodíme i rozňahňané banány.
- Zatímco se těsto míchá, smícháme si dohromady mouku, prášek do pečiva, sodu a skořici, já doporučuju prosít, dělám to vždycky a vždycky se divím kolik nepořádku se v té mouce najde! Směs přidáme do těsta a zase necháme zamíchat.
- Nasekáme si čokoládu a ořechy na větší kousky a zamícháme do těsta už ručně.
- Formu na chlebíček si vyložíme pečícím papírem (podle mě lepší varianta), případně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, s pečícím papírem nebo se silikovou formou mám ale lepší zkušenosti.
- A pečeme :) Na 160°C asi hodinku až hodinku a půl.
Poznámky:
- Dita polévá hotový chlebíček ještě karamelovou polevou, na kterou já jsem byla zaprvé líná a zadruhé se mnou chlebíček absolvoval cestu do Brna a následně do práce na svačinku a bylo mi jasné, že by se mi poleva rozpatlala ouplně všude. Nicméně kdo by měl zájem, bude na polevu potřebovat: 250 ml smetany ke šlehání + 135 g hnědého cukru, což spolu povaří cca 10 minut až do úplného zhoustnutí, poté naleje na vyklopený chlebíček a může ještě posypat nahrubo nasekanými oříšky :)
- Jak už jsem psala, místo lískáčů jsem použila vlašáky a taky jsem neměla med (který doma téměř nepoužíváme), ale nahradila jsem ho agávovým sirupem a taktéž bez problémů! (A když si to po sobě čtu, tak si začínám připadat jak Jirka Babica :-D ale nic proti němu samozřejmě! ;) některé obměny nejsou vůbec na škodu, na to je třeba pamatovat!)
Odkaz na Ditu P. a její videorecept najdete zde:
Užívejte si krásného - skoro jarního počasí a teplého sluníčka a mějte se co nejlíp ;)
Chlebíček byl výborný! Držela jsem se rady ohledně ubrání cukru a byl sladký akorát! Bohužel se mi nepodařilo vyzkoušet polevu, protože byla skoro celá dobrota rozebraná dřív, než stačila pořádně vychladnout! Určitě k tomu ale budu mít příležitost, protože hodlám pečení co nejdříve opakovat! :)
OdpovědětVymazat