CARROT CAKE. Slova pro mě magická asi tak, jako Brownies (a to je co říct!). Jenom pomyšlení na tento koláč vyvolává silné vzpomínky na Anglii a v tomhle případě taky hlavně na Starbucks, kde mi tenhle slaďouš dělal společnost po dlouhou dobu :)
Od svého návratu jsem vyzkoušela hromadu receptů na tuhle dobrotu a tahle mi konečně připomíná tu ze Starbucks.
Je to prostě lahoda, která stojí za vyzkoušení a žádný strach, mrkev tam opravu, ale opravdu cítit vůbec není :) (a musím říct, že mě opravdu uráží ty nevěřícné znechucené pohledy, že do sebe láduju buchtu z mrkve - urážka!! Ale každý, kdo ochutnal, změnil názor, takže aspoň nějaké to zadostiučinění :) )
Tak tedy piště si, výrazně označte a zařaďte na viditelné místo mezi své oblíbené recepty (a hned vedle Brownies)!!
Těsto:
- 4 vejce
- 2 hrnky cukru (použila jsem pouze 1/2 hrnku a bohatě stačilo)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 rovné lžičky sody
- 2 rovné lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 1 1/4 hrnku oleje
- 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
Vejce s cukrem ušleháme do pěny.
Poté přidáme suché přísady, olej, mrkev a ořechy a pořádně zamícháme, aby se mrkev i ořechy dostaly všude - těsto je v syrovém stavu dost hutné a chce to maličko sílu.
Pečeme nejlépe ve vyhřáté troubě na 175°C celou hodinu, v případě poloviční dávky samozřejmě kratší dobu a je potřeba kontrolovat.
Pečeme nejlépe ve vyhřáté troubě na 175°C celou hodinu, v případě poloviční dávky samozřejmě kratší dobu a je potřeba kontrolovat.
Poleva:
- 120g krémového sýra (Lučina, Philadelphia, ale pomazánkové máslo v tomhle případě taky stačí a bašta je to pořád, dokonce bych řekla, že je to ještě lepší, což dělá ta jeho lehce nakyslá chuť)
- 40g změklého másla
- kůra z jednoho pomeranče nebo citronu
- šťáva z pomeranče nebo citronu podle chuti (recept udává 4 lžičky)
- 250g moučkového cukru (taky bláznivina, já jsem použila jen asi 60g)
Máslo ušleháme z cukrem, poté ručně vmícháme sýr a přidáme šťávu a kůru. Natřeme na studený koláč a necháme trošku ztuhnout.
POZNÁMKY A POSTŘEHY:
- Tento recept je originálně na vysoký koláč, který by se měl prokrojit a potřít polevou uprostřed i nahoře (v tomhle případě je ovšem lepší udělat polevu ze dvou dávek, aby jí bylo dostatečné množství). V poslední době peču těsto pouze z půl dávky, protože se líp jí a taky je chuť lepší - krásně se v puse smíchá poleva s koláčem, kdežto při plné dávce a polevě jenom nahoře (protože jsem líná prokrajovat a patlat uprostřed) je koláč sušší. A navíc nemá člověk pocit, že by toho tolik snědl a může si ještě přidat ;)
- Naprosto nejlepší rada je u tohohle receptu NECHAT ULEŽET DO DRUHÉHO DNE. Je to obtížné, ale pak to teprve stojí za to! Nejlepší je nechat na nějakém chladnějším místě nebo v lednici kvůli máslu (z lednice je pak lepší nechat chvílku "ohřát", než začneme jíst, chuť je pak lépe cítit - a věřte mi, vím o čem mluvím :) )
- Rozhodně není potřeba používat všechen cukr, to by si to přes všechnu tu sladkost člověk ani neužil!
- Ořechy sekejte na jak velké kousky chcete, já mám ráda, když jsou pěkně cítit, takže sekám na větší kousky, které jsou taky v koláči hezky vidět.
- Pokud jde o kůru a šťávu, záleži na chuti každého co si vybere - citron je víc osvěžující, ale pomeranč má taky něco do sebe.
- Takže moje poslední a nejlepší rada zní: pečte, zkoušejte, ochutnávejte a užívejte si podzimních dnů ;)
I přes počáteční nedůvěru jsem z receptu naprosto unešená! Většinou pomazánkové máslo v dezertech nemusím, ale sem se vyloženě hodí; zvláště, pokud se doplní polevou z tmavé čokolády! Naprosto souhlasím s poloviční dávkou těsta a uležením do druhého dne! ;)
OdpovědětVymazat