neděle 1. července 2018

Skořicoví šneci, ale poctiví!

Jednou za čas dostanu chuť na skořicové šneky. Nebývá to často, což je dobře, protože tenhle recept spadá přesně do kategorie "jednou za čas" a "mám to za odměnu" :-D
Kynuté těsto normálně nedělám, nikdy jsem si neosvojila dovednost vypracovat těsto vařečkou v míse natolik, že by se odlepovalo od stěn. A každý, kdo to umí, má u mě velký respekt...
Takže ačkoliv nejsem zběhlá v kynutém těstě, tohle se mi krásně povedlo bez nějakých potíží.
Další super věc na tomto receptu je, že většinu, ne-li i všechny, věcí máte běžně doma v lednici nebo ve spíži.
Tak schválně:
Na těsto:

  • 3/4 hrnku vlažného mléka
  • 2 1/4 lžičky kvasnic (menší půlka kostky)
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1 vajíčko + 1 žloutek
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 3/4 lžičky soli
Na náplň:
  • 2/3 hrnku hnědého cukru
  • 1 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 hrnku změklého másla
Na polevu:
  • 113 g krémového sýra
  • 3 lžíce změklého másla
  • 3/4 hrnku mletého cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:
  1. Do mísy dáme vlažné mléko s kvasnicemi. Abychom pomohli kynutí, posypeme troškou cukru a necháme vzejít.
  2. Jakmile se objeví bublinky, přidáme cukr, vajíčko + žloutek a máslo. Zamícháme.
  3. Přidáme mouku a sůl a začneme zpracovávat těsto dokud nebude hladké.
  4. Dáme těsto do poolejované mísy a necháme hodinu až hodinu a půl kynout, ideálně na teplém místě.
  5. Po vykynutí těsto rozválíme do čtverce a potřeme rozpuštěným máslem.
  6. V misce si smícháme cukr se skořicí a celou směs rozsypeme po rozváleném omáslovaném těstě.
  7. Zamotáme do rolády a krájíme tlustší plátky šneků, které pokládáme na plech, asi 4 vedle sebe do řady (na celé těsto by nám měl stačit jeden plech).
  8. Necháme šneky zase chvilku kynout, cca 30 minut. Mezitím si rozpálíme troubu na 180°C.
  9. Šneky pečeme 20-25 minut, dokud nezezlátnou, nenecháme je ale upéct příliš, aby neztratily vláčnost.
  10. Vytáhneme z trouby a necháme 5 minut odpočinout.
  11. Mezitím si v míse smícháme všechny ingredience na polevu. Po odpočinutí těsta šneky potřeme polevou a po zchládnutí (aby nás nebolelo břicho :) ) jíme, jíme a jíme.

Ač se má zase začít hodně hodně oteplovat, musela jsem se o tenhle recept podělit, je silně návykový! A pokud si přivstanete, můžete si udělat bezvadnou snídani, která na horko nemá vliv :)
Krásné první letní a prázdninové dny!!

Žádné komentáře:

Okomentovat