úterý 21. března 2017

Kanadský kakaový koláč

Je pravý kanadský. Opravdu! Nekecám! Dostala jsem ho díky Postcrossingu (což je posílání pohlednic mezi státy a mezi ouplně cizími lidmi a je to super!! :) ) od jedné Kanaďanky. Ten recept byl to jediné, co bylo na pohlednici napsané. Mimochodem, ta pohlednice má na obrázku nějaké kanadské hokejisty, no přesně můj styl! :-D Ta pohlednice je už hodně ohmataná a jako každá kuchařka, ze které peču pravidelně, ošplíchaná těstem, kakaem a láskou k pečení. Ale já ho prostě přepisovat nikam nechci, protože pečení podle pohledu.... to nedělá jen tak někdo :)
Recept už jednodušší být ani nemůže! A navíc má jednu netradiční surovinu, která způsobí, že koláč je vláčný a výborný i 3 dny (možná i dýl, ale u nás prostě nikdy nevydrží...). Takže suroviny:
  • 1 hrnek cukru (já dávám klasicky míň, což znamená kousek přes půl hrnečku)
  • 1 a 1/2 hrnku hladké/špaldové mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku klasického oleje
  • 2 lžíce octa (tady přichází ona netradiční surovina a ano - opravdu ocet, obyčejný klasický ocet :) )
  • 1 hrnek vody

Postup je absolutně nenáročný - buď smícháme všechny suroviny prostě a jednoduše dohromady, NEBO můj postup - smíchám všechny suché, aby byly řádně promíchané, vedle smíchám všechny mokré a pak je jenom spojím dohromady :)
Pečeme na 180°C cca 25-30 minut, jako vždy záleží na velikosti formy a schopnosti vaší trouby :)
Pokud budete péct ve větší formě, doporučuju dělat ze dvou dávek těsta, tato dávka je ideální třeba do chlebíčkové formy, do klasické koláčové je ale těsta míň. 
Nahoru si můžete klidně udělat nějakou polevu, ganache a podobně, ale radím to nedělat, protože koláč má chutí akorát dost a nějaká poleva by byla jenom zbytečná :)
Doufám, že vám koláč zachutná stejně jako nám, děláme ho pořád, protože je hotový za chvilinku, bez velké práce, ale zato s božskou chutí!
Užívejte krásné první jarní dny a mlsejte ;)