úterý 12. listopadu 2013

Carrot cake - Mrkvový koláč


CARROT CAKE. Slova pro mě magická asi tak, jako Brownies (a to je co říct!). Jenom pomyšlení na tento koláč vyvolává silné vzpomínky na Anglii a v tomhle případě taky hlavně na Starbucks, kde mi tenhle slaďouš dělal společnost po dlouhou dobu :)

Od svého návratu jsem vyzkoušela hromadu receptů na tuhle dobrotu a tahle mi konečně připomíná tu ze Starbucks.

Je to prostě lahoda, která stojí za vyzkoušení a žádný strach, mrkev tam opravu, ale opravdu cítit vůbec není :) (a musím říct, že mě opravdu uráží ty nevěřícné znechucené pohledy, že do sebe láduju buchtu z mrkve - urážka!! Ale každý, kdo ochutnal, změnil názor, takže aspoň nějaké to zadostiučinění :) )

Tak tedy piště si, výrazně označte a zařaďte na viditelné místo mezi své oblíbené recepty (a hned vedle Brownies)!!
 
Těsto:
  • 4 vejce
  • 2 hrnky cukru (použila jsem pouze 1/2 hrnku a bohatě stačilo)
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 rovné lžičky sody
  • 2 rovné lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1 1/4 hrnku oleje
  • 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
Vejce s cukrem ušleháme do pěny.
Poté přidáme suché přísady, olej, mrkev a ořechy a pořádně zamícháme, aby se mrkev i ořechy dostaly všude - těsto je v syrovém stavu dost hutné a chce to maličko sílu.
Pečeme nejlépe ve vyhřáté troubě na 175°C celou hodinu, v případě poloviční dávky samozřejmě kratší dobu a je potřeba kontrolovat.