středa 31. července 2013

Šlehačkové cukroví

Tohle cukroví je rozhodně jedno z mých nejoblíbenějších. Dá se upéct jako vánoční cukroví, pro návštěvu nebo jen tak na chuť (což já osobně dělám nejčastěji :) ). A navíc ta jednoduchost!!
V tomto receptu obecně platí: kolik šlehačky, tolik tuku a dvakrát tolik mouky, takže si každý může množství udělat podle chuti nebo svých možností.
Podle originálního rozpisu budeme potřebovat:
  • 100 ml šlehačky
  • 100 g tuku (nejlepší je Hera)
  • 200 g hladké mouky
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení (ne do těsta!)
  • vykrajovátko







úterý 23. července 2013

Nepečený cheesecake s nutellou

Cheesecake. Je jenom málo lidí, kteří ho neznají alespoň podle názvu :) Ale pro ty, co se s ním ještě nesetkali přidávám malé seznámení: cheesecake ("čískejk") se skládá ze dvou základních částí - spodní tvrdší části z rozdrcených sušenek a másla a z vrchní části z měkkého sýra, kterým v tomto případě může být Lučina, Philadelphia nebo případně i tvaroh. Tato dobrota může být pečená nebo nepečená a dneska si ukážeme jednu moc dobrou nepečenou variantu.




Krájeno ještě za tepla... MŇAM!!! :)
Na korpus:
  • 1 a 1/4 hrnku sušenek (já použila cereální Bebe)
  • 6 lžic másla
  • 2 lžíce nutelly
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku nasekaných ořechů

Všechno smícháme (rozdrtíme) v drtiči nebo v mixéru tak, aby ve směsi zbyly kousky sušenek a hotovou směs natlačíme do formy - dobře nám poslouží jak ruka, tak třeba dno skleničky :)

Na náplň:
  • 57 g Lučiny nebo podobného sýra
  • 1 hrnek mletého cukru
  • 1 a 1/2 hrnku nutelly
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnku smetany ke šlehání
Lučinu a nutellu pár minut šleháme, poté přidáme suché ingredience a znovu zamícháme, dokud není směs hladká. Poté navrstvíme do formy na sušenkový korpus a necháme v lednici uležet (nejlépe přes noc).

středa 17. července 2013

Cottage pie

Dnes si dáme pro změnu něco slaného, bez cukru, ale i tak výborného :) Tyhle "pies" jsou hodně tradiční v Anglii a dělají se na mnoho způsobů (např s rybím masem, který je taky výborný, a to hlavně díky úžasně čerstvým rybám, které v Anglii roznáší příjemní chlapíci dům od domu podobně jako se rozváží mléko až ke dveřím :) tohle mi v Česku fakt chybí!!!). Existují ještě také jiné "pies" jako masová směs zapečená v těstě, jeden takový výborný receptík si představíme časem :)

Základem tohoto receptu je směs a hromada bramborové kaše. Cottage pie (nebo také Shepherd´s pie) je z mletého vepřového masa a dal by se přirovnat tak trochu k lasagním. A dost řečí, pojďme vařit :)



Masová směs:
  • 500g mletého masa
  • 1 cibule
  • 3 střední mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rajský protlak doplněný kečupem (je možné přidat i konzervu sterilovaných rajčat)
  • kmín, pepř
  • oregano, bazalka
  • do směsi můžeme přidat např. i: hříbky, hrášek, kukuřici nebo cokoliv jiného :)

úterý 9. července 2013

Sladkoostrá semínka

Promoce. Ta velká sláva se udála včera, a tak dneska (stále ve slavnostní náladě) přidávám nový recept už jako oficiální a papírově potvrzená Bc. :) Je to chuťovka, která je jako dělaná na takové slavení, na jakoukoliv party nebo jednoduše jako zobání k filmu nebo ke čtení. Velkou výhodou je to, že recept je v podstatě zdravý (až na tu trochu cukru, ale kdo by tomu věnoval pozornost, no ne? :) ), nevýhodou naopak, že když se dobře udělá, je silně návykový :) :-D

Ideální doplněk k bezvadné knize :)



Recept je originálně psaný na dýňová semínka, ale já používám buď půl dýňová, půl slunečnicová nebo jen slunečnicová, záleží na náladě a zásobách :) každopádně myslím, že se koření dá použít na jakákoliv semínka nebo oříšky, jen je třeba troška kreativity ;)







pátek 5. července 2013

Brownies

Na oslavu založení nového blogu si na začátek dáme ten nejlepší, nesladší, nejkaloričtější a extrémní závislost způsobující recept! Jde samozřejmě o BROWNIES... ach, už jen to slovo mě nutí slintat!!

Browniesky pochází z USA, kde vznikly někdy na konci 19. století. Této dobroty existuje obrovské množství druhů, některé jsou víc "buchtové", některé zase nadýchané a vlhké (ty jsou podle mě nejlepší a mám je taky nejradši, přece jenom si buchtu můžu upéct kdykoliv :) a ty si taky dneska představíme).

Základní surovinou je samozřejmě hromada čokolády, doplněná vejci, máslem, minimem mouky, případně dalšími surovinami (jako např. ořechy, sušeným ovocem, kousky bílé čokolády, apod.).



Tak přesně tahle se cítím, když peču a následně neustále dokola ochutnávám a ochutnávám a ochutnávám.... :)
Tak si ten zázrak zvaný Brownies pojďme představit!








čtvrtek 4. července 2013

Základní rozdíl mezi muffiny a cupcakes

Protože naprosto zbožňuju cupcakes a moc ráda je peču a zdobím, hodně receptů na nich se objeví i tady. Proto by asi bylo vhodné vysvětlit základní rozdíl mezi muffiny a cupcakes, aby nedošlo k omylu a abychom si všichni rozuměli :) Od chytřejších a zkušenějších jsem se dozvěděla, že základní rozdíl je v krému. Muffiny jsou prostě bábovičky, těsto a hotovka. Suchota. Zato cupcakes mají nahoře krém a ideálně jsou ještě plněné něčím dobrým vevnitř (tzn. vydlabaná malá dírka, ve které je překvapení). Já osobně mám radši cupcakes, protože mají chuť navíc a jsou prostě lepší :)

K pečení používám nejradši silikonové jednotlivé formičky, se kterými se velice dobře manipuluje jak při plnění, tak vyndávání hotových cupcakes a taky se dobře umývají. Navíc není vůbec potřeba je čímkoliv vymastit, vysypat nebo vyložit papírem. Nedávno jsem si koupila nové formičky z Tchiba (ano, tam kde mají - hahaha - přece JENOM KÁVU!! :-D ), jsou bezvadně pevné a krásně drží tvar, naví jsou i hezké, mají pozitivní barvy a prostě se mi líbí a jsem z nich nadšená, protože starší formičky byly hodně tenké a tím pádem se vždycky pod náporem těsta rozplácly...
Tyhle formičky a silikonová forma na dorty jsou v poslední době mí největší kuchynští kamarádi :)

Míry, ingredience, množství

Co se mír týká, v mnoha receptech jsou uvedeny v hrnečcích a lžičkách, hrnečkem je míněn normální čtvrtlitrový, ale uvádím přesné míry :)
  • 1/2 hrnku = 125 ml
  • 1/3 hrnku = 83 ml
  • 1/4 hrnku = 62 ml
  • lžíce =          15 ml
  • lžička =         5 ml
  • 1/2 lžičky =  2,5 ml
  • 1/4 lžičky =  1,25 ml
 V mnoha receptech se taky objevuje vanilka nebo vanilkový extrakt, ten používám jen výjimečně, protože mi v těstě nechutná, zvlášť ne ve vanilkovém, do čokoladového tolik nevadí. V receptech ho píšu a ať si každý zvolí podle chuti :)
CUKRU dávám vždycky míň, zhruba polovinu uvedené dávky, ale záleží na chuti každého, jestli má radši sladší nebo nepotřebuje, mě (i celé naší rodině) přijde, že i s tou půldávkou to bývá sladké až moc :) Do těsta patří téměř bez výjimky cukr krupice, do krémů pak cukr moučka.
Pojem MÁSLO používám všude, ale je to stejně jako s cukrem - do těsta patří Hera (na pečení je samozřejmě lepší), do krému pak obyčejné máslo.
MOUKA se v zahraničí používá jiná, ale dá se lehce nahradit naší. Pokud bude uvedeno pouze "mouka", dá se použít jak hladká, tak polohrubá, já používám hladkou, ale obojí je možné.
Pokud není uvedeno jinak, platí všechny tyhle věci, výjimky se vždycky v receptu objeví :)

Pro zajímavost dva odkazy na převádění zahraničních mír na ty, na které jsme zvyklí tady u nás Česku:
http://www.convert-me.com/en/convert/cooking/ - převod mír ze zahraničních (pro nás záhadných) na naše české

http://www.wbuf.noaa.gov/tempfc.htm - převod °F na °C pro pečení

Něco na úvod

Tento blog bude předvším plný receptů na pečení, které se v poslední době stalo mou nejoblíbenější činností. Sem tam se objeví i jiné zajímavé recepty, ale sladké u mě zatím prostě vede! :) Nejradši si hledám recepty na anglických nebo amerických stránkách, kde se dají najít recepty přece jen trošku jiné než jsou ty typické české. Všechny míry budu uvádět převedené na české měření a totéž bude platit i pro jednotlivé ingredience. Sama používám pouze ingredience dobře dostupné v ČR, takže žádný strach, budu se snažit vám dokázat, že pečení je radost a snad vás chytne stejně, jako mě :)
U každého příspěvku se pokusím přidat fotku, protože bez té to není nikdy ono :)
Zatím se učím jak lepšímu zdobení, tak focení a upřímně doufám, že se budu časem jenom zlepšovat a ze samotných fotek budou všem jen sliny téct! ;)

Nedávno jsem absolvovala taky jeden moc zajímavý kurz týkající se psaní recenzí na knihy, tak se budu snažit blog sem tam zpestřit i nějakým tím názorem na knihu a vůbec vším, co mě zrovna napadne a bude se sem hodit.


Každému budu moc vděčná za jakýkoliv nápad, názor, odkaz, blog, stránku nebo cokoliv jiného týkající se nejenom pečení, ale i mých ostatních koníčků, takže neváhejte, komentujte, sdílejte! :)